2016 aasta plaan, kuidas paastumaarjapäeva tähistade...


PÄEVAKAVA :-)
- reede hommiku, kell 5.25, Lootvina külakeskuse kiigel kohtume (poole kuueks peab kohal olema, sest meil võtab aega Potimäele minek ja päike tõuseb 6.07)
- peale seda tuleme Palli talu kööki pannkooke tegema ja jututama
- hakkame sauna kütma (kella 10-15) ja sel ajal teeme ka oma erinevad ILUTEOD ära :-D
- ja umbes kella 15 ajal läheks naistevägi suitsusauna! Saunas oleme niikaua kui hing ihkab - võta koorimist, makse, jm head kaasa, mis hing ihkab ja mida raatsid jagada. Samuti saunajoogid peale punase sidrunivee, mida Palli talus jagub :-D 

SELGA :-)
pähe hele rätik
selga seelik
ole ilus, sest see naiselikkuse päev!
mida heledamad riided seda parem aga tähtis on, et soojalt
vastavalt ilmale jalanõud, sest ronime üle põllu Potimäele
saunariided ja -asjad, kui see ka sul plaanis

KAASA VÕTTA :-)
maarjapuna
head ja paremat selle kõrvale (värsked pannkoogid küpsetame aga võid kaasa teha eelmisel päeval kooki, karaskit, jne, mis sul eriti hästi välja tuleb. Terve päev ikkagi ees :-)
väike annetus purki, kui jääd ilutubadesse....

Loodusest ei tohi sel päeval midagi murda ega maasse lüüa.
Sel päeval on küüditamise mälestuspäev. Meie süütame selleks küünlad.

Paastumaarjapäeval tahan teha miskit erilisest erilisemat sel aastal. Sel ajal kui sauna kütame, tahaksin teile armsad naised kolme erinevat ILUTEGU korraldada:


"Kaeraseebi mõnu"
Keedame koos ühe seebiteo. Igaüks saab valida, mida ja mis ta sinna sisse topib ning koju lähete ühe mõnusa, lõhnava ja omaendaväelise seebitükiga, mis jääb teil kuuks ajaks riiulile ootamaie, et lahtuda ja kõveneda ning siis saate sauna minna ning keha pesta :-D






"Särav huuleilu"
Sain inspiratsiooni ja julgust, et kui seebitegu välja tuli, siis teen ka omale huulepalsami. Ja see on imeline. Tean täpselt, mis seal sees on ning see eriti toitev, ilu loov ja vitamiinirikas palsam, mis sobib just meie huuletele läiget looma. Teeme koos ühe satsi palsamit ja paneme selle Sulle purgikesse ning sa saad iga korraga ainult ilusamaks edasipidi minna :-D





"Väeka pihlapuu kõrvailu"
Pihlakas on üks kõige väekam puu meil Eestis. Seda on peetud sajandeid väärikust ja tahtejõudu andvaks puuks, pihlakas aitab keskenduda sisemaailmale. Gunnar Aarma on kirjutanud, et pihalakas neutraliseerib negatiivset energiat. 
Tahaksin koos teiega valmistada endale ja igaüks ise endale ühed erilise väega paastumaarjased kõrvarõngad. Valmistan ette pihalpuu puitu ja tarvikud ning meisterdame!






Kogu selle ilu tarbeks, ole armas, kui Sul võimalik, võta minu koduriiuli purgikesse väike annetus kaasa. Ja kindlasti anna enne teada, et soovid ilutegudest osa saada, siis tean parajas koguses materjalid varuda :-D Helista margamarjule 525 7058!

Hetkel on juba kümme naist koos. Päikesetõusuga pole probleemi, kuid ILUTEGUDE ja suitsusaunaga......maksimum mahtuvus on ütleme 14....seega kui neli-viis naist veel.....ok, mõni kukub ära ka veel, alati juhtub miskit, seega....16



Hea lugemine rahvasuus kevadpühade, kristlikus võtmes Ülestõusmispühade kohta SIIT, sest meie selle aastane Paastumaarjapäev on Suurel Reedel. Lihavõtted (munapühad ehk ülestõusmispühad, kiigepühad, kevadpühad - liikuvad pühad, algavad esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva) - 22. märts ... 26. aprill (link Bertasse).

Pühade ajastus 2016. aastal:
* 9.02 vastlapäevast alates algas paastuaeg
* 20.03 on PALMIPUUDEPÜHA ehk rahvakeeli URBE- ehk URVAPÄEVA,
kuna tuuakse urvaoksi tuppa, lasti neid ka kirikus õnnistada (eriti õigeusus) ja siis kodus haigeid raviti, süüakse suurekruubi putru. Sel päeval saabus Jeesus Jersuusalemma, rahvas tervitas teda ja lehvitas palmipuuoksi. 
* algab VAIKNE NÄDAL,
kus on töökeeld, müra ja lõbu keeld. 
* VAIKNE või ka SUUR NELJAPÄEV (24.03)
Jeesus peab sel päeva püha õhtusöömaaja ja peseb jüngritel jalgu ning annab teada, et üks jüngritest "annab ta ära". Rahvapärimuses on see kõige suurem nõidumise päev. Eriti karjanõidust (et võid, piima oleks), suitsetati või visati valge/punane palakas õunapuudele, et õunu oleks; ei laenatud miskit majapidamisest välja, niiviisi andsid õnne ära; 
* 25.03 SUUR REEDE
Jeesuse risti löömise päev. Surmapäev. Kuradi teavast allaviskamise päev. Jeesuse sünd - surm - ülestõusmine on omavahel olemuslikult seotud. Need kuuluvad kokku. Ülestõusmiseta oleks Jeesuse surm olnud sarnane mistahes õilsa surmaga oma ideede nimel, tänu ülestõusmisele on aga Jeesuse surm lunastav surm, mis muudab kaduva kadumatuks. 
REEDE KUI NÄDALAPÄEV
tänu Jeesuse surmapäevale peetakse reedet üheks õnnetuimaks nädalapäevaks. Arvati, et viie reedega kuu on eriti õnnetu. Öeldi, et reedeti kõlbab ainult tööde ja tegemiste jaoks, mille sihiks on millegi kahjustamine, lõpetamine või kahandamine (näit. putukate ja kahjurite tõrjeks). 
Rahvauskumustes: Suur Reede oli samas ka mõjukaim ja võimas nõidumise/maagia päev. Nagu ka Vaikse Neljapäevaga, usuti, et kurjusejõud on liikvel ja lahti. Kristlik nägemus langes kokku ka just olnud kevadise pööripäevaga. Näiteks arvati, et Suurel reedel sündinud lapsel on õnnetu saatus ja et kolm Suurt Reedet järjest rinda saanud lapsest saab nõid. Sel päeval oli külas käimise keeld, kardeti nõidust. Tehti rauamaagiat, et kaitsta kurja silma/mõtte eest. Samuti oli armumaagia rituaalid olulisel kohal meie esivanematel. 
Kindlasti oli vaja korraks tööriistu ehk tulu teenimise vahendeid liigutada/parandada, et oleks kasum tööst.
Ei tohtinud teha kära, niiviisi võis piksekahju kaela tõmmata, ei pestud pesu, ei raiutud puid, ei tehtud ehitustöid, ei tohtinud kangastelgi liigutada, pidi linnupetet võtma ja Lõuna-E kandis ei tohtinud põrandaid pühkida, siis pidavat kirbud lokkama!
Söödi kruubiputru, herneid või ube, tehti kaerakilet. Setu pool ka kala, naerid. Lauale toodi viimaseid marju ja õunu!
*26.03 VAIKNE LAUPÄEV
ootus ja vaikus. Lein kristlikus maailmas. Nimetati HINGAMISPÄEVAKS. 
Vanarahvas tegi ettevalmistusi lihavõteteks.  Algavad ÜLESTÕUSMIPÜHA ehk ka Kevadpühad (kevad = taassünd = tärkamine). Läbi saab paastuaeg.
27.03 Esimene Ülestõusmispüha
28.03 Teine Ülestõusmispüha
Koksitakse MUNE (Munast tekkis maailm, eeskätt tähed, kuu ja päike, samuti maa/kivid ja elavad olendid – väidab loomismüüt. Maailmalinnu munetud munadest, mille see pärast pesaotsinguid rajas kuldsesse põõsasse ja hiljem hautud munad laiali pildus, tekkis nähtav maailm ja selle objektid. Paljude rahvaste jumalad on sündinud munast.) Nimetatud ka PAASAMUNAKS, PAASTUMUNAKS!
Munakoksijad mõtlesid ühe salajase mõte või soovi ja löödi mune üksteise vastu ehk koksiti. See, kelle muna terveks jäi, tema soov/mõte läks täide! Paastuaeg läbi, käes oli rõõm - uus elu ja kestvus, taastärkamine - noormehed kogusid mune, saadi kokku ja koksiti ning söödi koos, tehti nalja, tantsu ja naeru! Munade värvidel ka sümboolne tähendus: punane - armastus; sinine - truudus, roosa - sõprus!

MÄRTSIKÜÜDITAMISE MÄLESTAMISPÄEV ON 25.MÄRTSIL
Märtsiküüditamine oli Eestis 1949. aastal 25. märtsist kuni 29. märtsi õhtuni Nõukogude Liidu võimude poolt läbi viidud elanike massiline vägivaldne ümberasustamine Eestist Venemaa Siberi piirkonda. Noorim küüditatu oli teadaolevalt 3-päevane Anne Ojaäär Hiiumaalt, vanim oli 95-aastane vanamemm Maria Räägel Abja vallast. Esmakordselt mainis märtsiküüditatute laialt käibelolevat arvu 20 702 Tartu Ülikooli parteiajaloolane Ervin Kivimaa oma 1970. aastal kaitstud kandidaadiväitekirjas, kuid käsikirjana polnud see uurimus laiale avalikkusele kättesaadav. (Vikipeedia)